Zilverklei vraagbaak, uw vragen over zilverklei beantwoord.

Zilverklei Vraagbaak.

  • Bestaat zilverklei uit echt zilver?
  • Hoe lang is de klei houdbaar?
  • Waar blijft de klei van zilverklei en metaalklei?
  • Waar blijft dan het water en het bindmiddel?
  • Is zilverklei veilig in gebruik?
  • Is het eindresultaat wel sterk?
  • Hoe hoe lang moet ik de klei laten drogen?
  • Mijn werkstuk is gebroken voor het bakken. Hoe kan ik het repareren?
  • Mijn werkstuk is gebroken na het bakken. Hoe kan dit?
  • Hoe kan ik zilverklei afbakken?
  • Mijn klei is gebakken, en nu?
  • Kan ik een eigen zilveren ring meebakken?
  • Hoe kan ik zilverklei bewaren?
  • Mijn klei is uitgedroogd kan ik het opnieuw gebruiken?

 

Bestaat zilverklei uit echt zilver?
Ja, zilverklei bestaat uit echte zilverdeeltjes, waardoor het na het bakken volledig verandert in puur zilver (meestal 99,9% zuiver zilver, ook bekend als fijn zilver).

Zilverklei bevat microscopisch fijne deeltjes zilverpoeder, een bindmiddel en water. Het bindmiddel helpt de deeltjes bij elkaar te houden, waardoor de klei kneedbaar wordt. Tijdens het bakproces verbrandt het bindmiddel en verdampt het water, waardoor alleen het zuivere zilver overblijft. Dit maakt het eindproduct echt zilver en het kan worden behandeld op dezelfde manier als elk ander zilveren voorwerp. Je kunt het solderen, polijsten, oxidatiebehandelingen uitvoeren en nog veel meer.

De Art Clay Silver 950 Professional bestaat na afbakken uit 95,0% echt zilver het overige deel is koper.

Hoe lang is de klei houdbaar?
Normaal gesproken is zilverklei in ongeopende verpakkingen lang houdbaar, vaak meerdere jaren, zolang het wordt bewaard volgens de aanbevolen omstandigheden. Zodra de verpakking is geopend, kan de klei na verloop van tijd uitdrogen als deze niet goed wordt afgesloten. Het kan dan harder worden en minder kneedbaar worden. Over het algemeen wordt het niet aanbevolen om zilverklei in de koelkast te bewaren. Zilverklei en andere soortgelijke kneedbare metaalklei worden doorgaans bewaard bij kamertemperatuur, op een droge plaats, beschermd tegen direct zonlicht en vocht.

Waar blijft de klei van zilverklei en metaalklei?
Zilver- en metaalklei is geen gewone klei die u uit de grond haalt. We noemen het klei omdat het kneedbaar is. Zilver- en metaalklei bestaan uit 3 elementen, microscopisch klein (edel)metaal poeder, bindmiddel en water. Het bindmiddel houd het vocht vast en dit zorgt ervoor dat het aan het (edel)metaal hecht zodat het niet uit elkaar valt en dat het kneedbaar is.

Waar blijft dan het water en het bindmiddel?
Het water verdampt aan de lucht, of op een warmtebron, de klei verandert hierdoor van zacht naar hard. Het is heel belangrijk dat al het vocht uit de klei is voordat het wordt afgebakken. Omdat anders het werkstuk kapot gaat.
Het bindmiddel bestaat uit cellulose. Het bindmiddel verbrand (net als papier) als het boven een bepaalde temperatuur uit komt en voor een bepaalde tijd verhit wordt.

Is zilverklei veilig in gebruik?
Ja, alle Zilverklei producten zijn veilig en niet giftig en dragen het ACMI "AP" zegel. De fabrikant van Art Clay Silver, is lid van Art & Creative materials Institute (ACMI). Het zegel houd in dat het product is onderzocht op chemische en toxicologische materialen en is veilig bevonden. Het product kan veilig gebruikt worden door kinderen en kan geen acute of chronische reacties veroorzaken bij regelmatig gebruik. Zilverklei van Art Clay Silver bevat geen nikkel.

Is het eindresultaat wel sterk?
De sterkt wordt mede bepaalt door de hardheid van het metaal, zo zijn koper en brons veel sterker dan zilver. Ook de temperatuur waarop het werkstuk wordt afgebakken en de tijd spelen een rol in de hardheid van het eindproduct. 2 uur op ongeveer 900°C is maximale krimp is maximale hardheid.

Wij adviseren voor de reguliere zilverklei een oven temperatuur van rond de 820°C voor minimaal 10 minuten maar voor de sterkte is 1 a 2 uur beter.

Nieuw op de markt is Art Clay Silver 950 Professional. Deze klei bestaat uit een mix van 90% fijnzilver, en 10% koper, bindmiddel en water. Na afbakken is dit zilver 95,0% zilver en zo'n 60% harder dan de reguliere zilverklei van alleen fijn zilver. Perfect voor werkstukken in opdracht en verkoop. De klei moet in twee fases worden gebakken in een oven. (1e fase 500°C voor 10 min, 2e fase 870°C voor minimaal 1 uur en laten afkoelen tot koud)

Hoe hoe lang moet ik de klei laten drogen?
De droogtijd van de reguliere zilverklei is in een gewone oven (100°C) ongeveer 10 minuten, met een föhn 20 minuten en alleen gedroogd aan de lucht is uw klei na 24 uur gedroogd (hele dikke stukken duren langer). De nieuwe Art Clay Silver 950 Profesional heeft een iets langere droogtijd.

U kunt de droogheid controleren door uw werkstuk van de warmteplaat of uit de oven op een spiegel te leggen. Als er damp op de spiegel slaat dan moet u het stuk nog langer laten drogen.

Mijn werkstuk is gebroken voor het bakken. Hoe kan ik het repareren?
Als uw gedroogde werkstuk is gebroken kunt u een reparatie uitvoeren met de Zilverklei pasta of met de zilverklei spuitpasta. Zorg ervoor dat u de gedroogde klei even nat maakt voor het plakken zodat de gedroogde klei niet het vocht uit de pasta trekt. Laat het werkstuk goed drogen. De pasta is een dunne vorm van de zilverklei die u eventueel met wat gedestilleerd water kunt aanlengen.

De nieuwe Art Clay Silver 950 Professional bestaat nu nog alleen in kleivorm, pasta maakt u gemakkelijk zelf met een restje klei. De reguliere zilverklei en de nieuwe Art Clay Silver 950 Professional kunnen wel gecombineerd worden. U kunt uw werkstuk dus repareren met de reguliere zilverklei.

Mijn werkstuk is gebroken na het bakken. Hoe kan dit?
De metaal deeltjes in de klei bestaan uit minuscule kleine balletjes. Deze balletjes smelten wat aan het oppervlak bij een bepaalde temperatuur maar behouden hun vorm. Hoe langer de temperatuur wordt aangehouden hoe dieper het laagje vloeibaar word en de rakende delen aan elkaar smelten. Hoe langer er gebakken wordt, hoe steviger dus. Als het werkstuk niet lang genoeg is verhit dan zijn de metaaldeeltjes nog niet goed aan elkaar vast gesmolten, als het werkstuk niet heet genoeg gebakken wordt dan smelten de deeltjes helemaal niet aan elkaar. Natuurlijk kan het ook zijn dat een verbinding niet goed was afgewerkt of het werkstuk simpelweg te dun is gemaakt.
Repareren is mogelijk met Overlay paste of met de regular Zilverklei pasta.

Hoe kan ik zilverklei afbakken?
De reguliere Art Clay Silver is op 3 manieren af te bakken, de  nieuwe Art Clay Silver 950 Professional kan alleen in de oven.

1: Met een rooster op het gasfornuis, Art Clay Silver afbakken op gasfornuis PDF  
2: Met een soldeerbrander, Bekijk onze video.
3: In een speciale hobby oven (keramiek oven of emailleeroven).

Bak uw zilverklei altijd lang genoeg af, beter te lang dan te kort. Hoe groter uw werkstuk is hoe langer het gebakken moet worden. Kijk op de verhittings tabel om te zien welke methode u voor de reguliere zilverklei kunt gebruiken en hoe lang er minimaal gebakken moet worden. Langer bakken kan geen kwaad en wordt zelfs aanbevolen.

 

  1. Reguliere Zilverklei afbakken op het gasfornuis.
    Op het gasfornuis kun je kleinere werkstukken tot en met 10 a 15 gram gemakkelijk afbakken. Door het werkstuk op een rooster te plaatsen op de plek waar het vuur het rooster raakt. Zorg ervoor dat de klei lang genoeg kan bakken, langer bakken kan geen kwaad maar te kort bakken zorgt ervoor dat je werkstuk kapot kan gaan. Begin pas te timen zodra het zilver een oranje gloed heeft. Dit is de temperatuur waarop het zilver gaat sinteren. Het zilver kan niet smelten op het rooster omdat het rooster een deel van de hitte opvangt en verspreid. De temperatuur is op een rooster ongeveer 700°C.
    LET OP:
    Deze methode is niet geschikt voor de nieuwe Art Clay Silver 950 Professional.

  2. Reguliere Zilverklei afbakken met een brander.
    Het afbakken met een soldeerbrander vereist enige oefening. Met een brander is het gevaar dat uw werkstuk te heet wordt en smelt. Om dit te voorkomen moet u met de vlam op en af bewegen. Hierdoor houd u controle over het proces. Als uw werkstuk begint te gloeien dan is het belangrijk dat u dit lang genoeg aanhoud. Zorg voor een ondergrond die hitte bestendig is, een vezelplaat of keramische tegel, een rooster of houtskool zijn enkele voorbeelden.
    LET OP: Deze methode is niet geschikt voor de nieuwe Art Clay Silver 950 Professional.

  3. Reguliere Zilverklei afbakken in een hobby oven.
    Belangrijk is dat de oven in te stellen is op temperatuur zodat onze werkstuk niet te heet wordt en het smelt. 800-820°C is een veel gebruikte temperatuur. Een oven geeft u (mits juist gebakken) de zekerheid dat het hele stuk overal goed heet is geworden, wat de kans op breuk aanzienlijk verkleint. Prettig aan een oven is dat u ook met andere materialen kunt werken, zoals glas, goudfolie, goudpasta, emaille, en dergelijke.



  4. Art Clay Silver 950 Professional afbakken in een hobby oven.
    Leg uw werkstuk in een koude oven en stook de 1e fase tot 500°C voor 10 min om het bindmiddel uit te laten branden, ga nu door met de 2e fase en stook met gewone snelheid naar 870°C voor minimaal 1 uur en laten afkoelen tot minimaal 200°C of koud

 

Mijn klei is gebakken, en nu? 
Als uw klei is gebakken kunt u controleren of het goed gebakken is (als het is afgekoeld) door het zachtjes op een hard oppervlak te laten vallen. Uw werkstuk moet metalig klinken. Als het werkstuk dof klinkt dan is het zilver niet goed gesinterd. Bak het werkstuk opnieuw af totdat het zilver goed gesinterd is. Kromgetrokken zilver kan met een rubberen hamer voorzichtig terug in model geklopt worden als het ontwerp dit toelaat.
Als uw zilverklei goed gebakken is kunt u het zilver gaan borstelen met een zeer fijne staal borstel. U kunt daarna de schuurmatjes, schuurschijfjes(dremel) of andere materialen zoals bijvoorbeeld een agaatpen een polijstnaald of de polijstpennen voor een hoogglans afwerking.

Kan ik een eigen zilveren ring meebakken?
Sterling zilver van de juwelier bestaat uit een bepaald percentage zilver vaak 92,5% en een deel uit ander metaal. Hierdoor is het zilver harder dan 99,9% fijn zilver. Het probleem zit hem erin dat sterling zilver oxideert zwart wordt op hoge temperaturen. De temperatuur om sterling zilver mee af te bakken is ook belangrijk, bak het niet heter dan 750°C ivm bros worden van de legering die gebruikt is. Het beste kan sterling zilver dan ook in active kool worden gebakken, dit zorgt er namelijk voor dat zuurstof weggehouden wordt bij het werkstuk waardoor het niet zwart wordt. Daarnaast krimpt zilverklei ongeveer 9% omdat het bindmiddel eruit verdwijnt. Er moet dus goed op gelet worden dat de zilverklei niet los bakt van de bestaande ring.

Hoe kan ik zilverklei bewaren?
De zilverklei moet luchtdicht, koel en donker bewaard worden. Een gesloten verpakking Zilverklei kan ongeveer een jaar bewaard worden. Eenmaal geopend kunt u de klei het beste, gewikkeld in huishoud folie met daaromheen een vochtig doekje, bewaren in een goed af te sluiten potje. Een leeg crème potje of fotorol kokertje leent zich hier uitstekend voor. Als er een sluitstrip in de verpakking aanwezig is (20g of 50g) dan kan de originele verpakking ook gebruikt worden. Controleer wel regelmatig of het doekje niet is uitgedroogd, voeg anders wat water toe op het doekje.

Mijn klei is uitgedroogd kan ik het opnieuw gebruiken?
Wat u kan doen is de opgedroogde klei kleiner maken door er bv met een glazen fles over te rollen zodat u kleine stukjes gegruisde klei krijgt. Let op: niet met metaal fijn proberen te maken omdat u het zilver in de klei dan polijst.

Met een sproei flesje gedestilleerd water kunt u nu een paar pufjes water toevoegen aan de kleine stukjes klei (gruis) en dan pakt u het goed in huishoud folie in met daar omheen een vochtig doekje. Stop de klei nu met het doekje in een afsluitbaar potje en laat dit een paar uur tot een dag lekker intrekken hoe langer hoe beter. Controleer dan de klei en kneed het in de folie door elkaar, er kunnen harde stukjes voelbaar zijn. Kom niet in de verleiding te veel water toe te voegen, als de klei nu nog te droog is kun je nog een pufje water toevoegen. (je kan ook druppels tellen ipv pufjes). Als de klei goed is plakt hij niet meer aan de folie of aan je handen. Als de klei te nat is kunt u het wat aan de lucht laten drogen maar let op met warmte, als de klei te warm ligt droogt het weer te snel en kunt u weer opnieuw beginnen.